Az árverés elindult az alábbi linken.

www.vaterabolt.hu/iszaparveres

Katalógus megtalálható az AxioArt oldalon. További hírek az iszaparveres.com oldalunkon.

Minden hírnek lejár egyszer a szavatossági ideje. Az október elején ijesztő váratlansággal bekövetkezett iszapömlésről is egyre kevesebb beszámoló kerül a lapok címoldalára, habár a seb, amit a katasztrófa a természetnek okozott, talán soha nem múlik el. Ahogy talán soha sem múlik el az a sokk sem, amit az elsodort települések lakói éltek át. Közülük még ebben a pillanatban is több százan élnek abban a tudatban, hogy életük egyik pillanatról a másikra rommá lett, otthonukkal, évtizedek munkájával felhalmozott értékeikkel együtt.

Nagy örömünkre szolgál, hogy a felajánlott alkotások között nem csak amatőr alkotók munkáival találkozhatunk, de olyan ismertebb közéleti szereplők és nevesebb művészek is csatlakoztak hozzánk a teljesség igénye nélkül, mint Reviczky Zsolt, Kálló Péter, Móricz Simon, Kisbenedek Attila, Kovalovszky Dániel és Boros Lajos (Bumeráng).


Érdekességek is érkeztek, például Dr. Szilassi Lajos (matematikus, a nevéhez fűződik egy különleges poliéder felfedezése (1977), amely Szilassi poliéder (Szilassi polyhedron) néven vált ismertté) fém térplasztikája, vagy a Németh Kriszta által felajánlott egyedi hangoskönyv CD, melyen saját írását saját hangján osztja meg a hallgatóval.

Reméljük, hogy minden mű olyan áron fog elkelni, amelynek segítségével valóban hatékonyan tudjuk támogatni az iszaptragédia következtében nincstelenné váltakat. A felajánlott alkotásokat katalógusba rendezve október 30-tól a www.axioart.com oldalon lehet majd megtekinteni, licitálni rájuk pedig a www.vatera.hu portálon lehet. Mindkét weboldal térítésmentesen ajánlotta fel közreműködését.

© Gáti András


© Gáti András

Licitálni november 1-től november 14-ig lehet. Mivel a felajánlott alkotások igazán sokrétűek és kikiáltási áruk is roppant különböző, minden segíteni vágyó meg fogja találni köztük azt, ami ízlésének és anyagi lehetőségeinek megfelel. A jó szándékú vásárlók a Vöröskereszt veszprémi szervezetének számlájára utalják a vételárat, így a befolyt összeg teljes egészében a károsultak megsegítésére fordítható.

Ennyi elég is, hogy elmondhassuk: igenis sok-sok ember akad, akinek van képe segíteni a bajba jutottakon. 89 olyan emberről van szó, akinek nemcsak füle van a segítséget kérő szavakra, hanem cselekedni is kész. Kész arra, hogy lemondjon valamijéről, ami nem pusztán tárgyi volta miatt értékes, nem pusztán vászon, olaj, papír vagy képfájl – hanem idő, energia, gondolat, tehetség.

De nem állíthatom, hogy nem számítottunk ekkora segítőkészségre. Ha nem feltételeztük volna, hogy akadnak olyanok, akik el tudják képzelni, mit jelent önhibánkon kívül elveszteni szinte mindent, amiért életünkben dolgoztunk; akik el tudják képzelni, mit érez valaki, aki két hete még saját otthonában vacsorázott együtt a szeretteivel, ma meg talán egy tornaterem matracán ülve latolgatja, milyen jövő vár rá – ha mindezt nem feltételeztük volna, bele se kezdünk.

Persze kimondhatatlanul jól esik, hogy nem csalódtunk, sőt, hogy a várakozásainkat felülmúlta az a jóság, kedvesség és cselekvőkészség, ami felhívásunk nyomán megnyilvánult. Indiából, Spanyolországból, Ausztriából is érkeztek az alkotások, volt nap, amikor szinte minden órában, alig győztük őket iktatni.

A művészek már megmutatták, mire képesek, ha adni kell. Hamarosan a többiek is bebizonyíthatják, hogy együttérzés és jóság nem csak a művészek kiváltsága. Reménybeli licitálók, csatlakozzatok a Van képünk segíteni csoporthoz a Facebookon, és már most nézzétek ki a galériában, melyik alkotásban gyönyörködnétek legszívesebben otthon vagy az irodában. Miközben tudjátok, hogy a pénzetek egy-egy cserép formájában ad fedelet az iszapárban elsodort sorsú családoknak.

Mi pedig reméljük, egy-két napon belül leleplezhetjük e heti háttérmunkánk eredményét: hogy pontosan mikor és hol lesz az árverés, hol lesznek kiállítva a művek, és milyen médiumokban lehet bővebbet is megtudni az árverésről. Egyelőre csak annyit, hogy sokan és sokféle formában jelezték segítő szándékukat ezen a téren is.

Köszönünk mindent. Ha néha elfelejtenénk mondani, akkor is.

Az iszap kárvallottjai már nem olyan magányosak, mint ez az olajfa, amit Simák Gergő örökített meg (a vászonra nyomott fotó természetesen szerepelni fog az aukción).

Nagy öröm, hogy ilyen sokan szeretnék alkotásaikkal támogatni az iszapömlés áldozatait. Az eddigi tapasztalataink alapján hasznosnak láttam készíteni egy összefoglaló leírást a felajánlás folyamatáról.
 
1. Művészeti alkotásokat felajánlani e-mailben a gsuveg@gmail.com címen lehet. A levélben kérjük feltüntetni az alkotás jellegét (fotó, festmény, plasztika, rajz, szobor, irodalmi alkotás, stb.), címét, méretét, technikáját, illetve egy képet a műről. Fontos, hogy e-mailt mindenképpen küldjön nekünk a kedves felajánló, akkor is, ha előzőleg már Facebook-on esetleg jelezte hogy hozzá kíván járulni az árveréshez, hiszen rengeteg dologgal kell foglalkoznunk, és csak így kerülhető el teljes biztonsággal, hogy bárki kimaradjon a felsorolásból... és kérjük, a levél végéről ne maradjon le az elérhetőség, illetve honlap címe is, ha van.
 
2. A jelentkezés beérkeztével mi rögzítjük az adatokat, a felajánlás felkerül a listára (naponta többször frissítjük!), és ezzel párhuzamosan e-mailben visszaigazolást is küldünk. A felajánlónak nincs más dolga, mint várni, hogy ismét jelentkezzünk, közben a Facebook oldalunkon figyelemmel kísérni az eseményeket. És ha lehetősége van, töltse fel a Facebook fotótárunkba a képet, írjon a felajánlásról a blogjában is, hogy minnél több emberhez eljusson a hír.
 

3. Az átvétel módja és helye a későbbiekben mindenkivel egyénileg megbeszélésre kerül.

Kérjük az alkotókat, aki teheti, keretezve adjon képet, ha ez nem megoldható, azt az első e-mailben mindenképp jelezzék, hogy legyen idő orvosolni a problémát. Az átvett képeket és egyéb művészeti alkotásokat természetesen a lehető legnagyobb gonddal és odafigyeléssel kezeljük.
Köszönjük az együttműködést!

 

A kérdés jogos, és a nagy szervezkedés közepette (és érdekében) meg is adjuk a válaszokat.
AZÉRT, mert történt egy rettenetes katasztrófa, aminek nem lett volna szabad soha senkivel megtörténnie. Gyerekek, felnőttek haltak meg, kerültek kórházba, családok váltak önfenntartóból földönfutóvá. Odalett a növény- és állatvilág sértetlensége. Nem is kérdés, hogy segítségre szorul az érintett térség.
AZÉRT IS, mert van egy ember, akit azt mondta, ő is segíteni akar. Nemcsak SMS-sel és egyedül, hanem valami többel, és másokkal együtt. Ő Süveg Gábor, a kezdeményezés ötletgazdája (interjú vele itt). Pénzt adományozni hasznos és jóleső dolog mindkét félnek, de több kedvet lehet csinálni az adományozáshoz, ha kapható is cserébe valami kézzel fogható, ami emlékezteti az adományozót arra, hogy ő is segített, és ösztönzi arra is, hogy ha kell, majd máskor is segítsen. És az emberek zömének mindig van még egy kis helye a falon egy újabb képnek, ugyebár :)
ÚGY történt, hogy Gábor kitalálta, szólt pár barátnak, akik szóltak pár barátnak, akik szóltak pár barátnak. Eközben pedig a Twitter-t is használtuk a kezdeményezés hírének terjesztésére. Létrehoztuk a Facebook-csoportot, majd pedig ezt a blogot. Tekintettel arra, hogy jelentős földrajzi távolságokra élünk egymástól, az internet használata nagy szerepet tölt be a szervezésben. Ahogy terjedt a kezdeményezés híre, úgy jelentkeztek egyre többen és többen felajánlásaikkal, még most is folyamatosan frissül a táblázatunk, már 60 fölött jár a leegyeztetett felajánlások száma, és ez még több lesz, mivel a festőművészek, grafikusok, fotósok felajánlásait október 15-ig gyűjtjük.
ÚGY fog zajlani az árverés, hogy egy internetes aukciós oldalt készítünk, ahol megtekinthetőek a műalkotások, és regisztráció után lehet licitálni. Az aukció november első hetében ér véget (meglepetés-részletek ezzel kapcsolatban később). A licitnyertes összegek segélyszervezethez kerülnek átutalásra, közvetlenül a licitnyertestől. Mi NEM gyűjtünk pénzt, nem is gyűjthetünk, de nem is akarunk. Árverést szervezünk, lebonyolítunk, és örülünk, hogy ilyen módon tudunk segíteni.
ÉS KICSODÁK? Sok és egyre több segítőnk van a különböző részfeladatokban, a fő szervezési tennivalókban Gábornak Baráth Katalin, Farkas Mariann, László Maya és Selmeczi Nóra segít. Mindenki azt adja hozzá az akcióhoz, amije van: tudását és kapcsolatait.
 

Rövid interjú velem a spott.hu oldalon az árveréssel kapcsolatban:

http://spottr.hu/2010/10/11/jotekonysagi-arveres-az-iszap-karosultakert/ 

 

Gabor Suveg 2010.10.08. 15:20

Nyilvánvalóan

Te is értesültél már arról a szörnyűségről, ami hétfőn zúdult Kolontár  és Devecser lakóira. Azt találtuk ki, hogy egy különleges művészeti aukciót szervezünk az interneten. Festők, illusztrátorok, grafikusok  képeit és irodalmi művek általunk illusztrált változatát fogjuk  elárverezni. A teljes befolyt összeg hivatalos segélyszervezeten keresztül jut majd el a rászoruló károsultaknak, sérülteknek. Aki csatlakozna, küldjön emailt a gsuveg@gmail.com címre.
 

Részletek  hamarosan. 

 

érkezési sorrendben:

- Süveg Gábor - képek (1, 2, 3) + illusztráció

- László Mariann - képek (1, 2, 3) + vers/novella illusztrációk

- Lakatos István - képek (1, 2, 3)

- Dóczi László - fotók (1, 2, 3)

- Sárhelyi Erika (Netelka) - vers illusztrációval

- Snyehola Anett - olajfestmények (1, 2)

- Baráth Katalin - novella illusztrálva

- Németh Kriszta - novella, illusztrálva

- Nagyné Matolcsi Judit - 3 verset ajánlott fel

- Huszár Boglárka - festmények (1, 2, 3)

- Hargitai Beáta festőművész - akvarellek (1, 2)

- Katona Zsuzsa - próza illusztrálva

- Pécz Róbert -festmények (1, 2)

- Lőrincz Mária Magdolna - festmény

- Gogucz Nóra - 50x70 cm olajfestmény farostlemezen

- Császár Norbert Szuperapu - papírszatyrok a tragédiára reflektáló dekorációval

- Máté Bence egy dedikált díjnyertes természetfotója

- Šaršanski Vass Márta - olajfestmény

- Berecz Krisztina - pasztellképek (1, 2, 3)

- Rumi Olivér - Csellista című festményét ajánlja fel

- Bobák Zoltán - grafika és olajfestmény

- Majsai Rita - fotó

- Daróczi Annamária  -fotók (1, 2)

- Kosztolányi Rózsa - akrilfestmény

- Zsigai Klára - vers

- Ludvig Laura - olajfestmények (1, 2)

- Szanyi-Nagy Judit: fotók (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)

- Roxin Annamária - képek (1, 2, 3)

- Agócs Írisz - dedikált, limitált példányszámú nyomatok (holdonkutya, lepkekerge medve, szárnyati géza malac)

- Máté Ildikó - Tiffany technikával készített, tűzpiros ékszerdoboz

- Kálló Péter - fotók (1, 2, 3)

- Balogh Zoltán - fotó

- Nagy Diána - digitális printek (1, 2, 3, 4)

- Kiefer Béla - képek (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)

- Cserháti Hajnalka - festmény

- Tusor Tamás - fotó

- Kovács András - fotók (1, 2, 3, 4)

- Monostori János - "Csend-Élet" gránitkép

- Gáti András - fotók (1, 2, 3)

- Szaszki János - tojástempera festmények (1, 2)

- Garamvári Gábor - fotó

- Erdős Anita / Kékesfekete - "Japán tavasz" acryl-x kép

- Róth Anikó - akvarell nyomat

- Turbéky Eszter - fotók (Nowhereman, Csonka ház)

- Mándi Emese - képek (1, 2)

- Török Tibor - fotó

- Barbara Stöhr - képek (1, 2)

- Udvari Gábor - fotól (1, 2)

- Békefy Zoltán - fotó

- Pál Gyöngyi - fotó

- Kinyó M. Rita - fotók (1, 2, 3)

- Balogh Anita - fotó

- Süveg Gergely - fotók (1, 2, 3, 4)

- Solymosi Réka - fotók (1, 2)

- Szalai Szilvia - fakép (Rózsakereszt)

- Balázs Zsolt - fotók (Az álmodó, Az utolsó ember)

- Bíró Gabriella - fotók (1, 2, 3, 4)

- Vajda János - fotó (Ívek és hullámok, Utolsó ítélet, Hullámok)

- Kovács Ákos - fotók (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9)

- Gehring János - fotók (1, 2, 3)

- Dofka Zsuzsanna - fotó

- Katona-Zsombori Mária - festmény

- Ozsváth György - festmények (1, 2)

- Kallos Bea - fotók (1, 2)

- Völgyi Attila - fotók (1, 2, 3, 4, 5, 6)

- Reviczky Zsolt - fotók

- Szeifert Natália - saját vers saját illusztrációval

- Hargita Nándor - fotók (1, 2, 3, 4, 5)

- Balázs Nóra - fotó

- James Cage - fotók (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)

- Palotai Misi - fotók (1, 2, 3)

- Sagar Puro (India) - 10 db grafika

- Rimóczi László - festmények (1, 2, 3)

- Zsákai Lilijan - vers illusztrálva

- Józsa Emmi - selyemfestmény, verseskötet

- Veres Dalma - fotók (1, 2)

- Torjay Valter - monotípia

- Csikós Gábor - fotónyomat festővásznon (1, 2)

- Hartmann Ottó - olajpasztell kép

- Kéri István - fotó

- Komka Péter - fotó

- Simák Gergő - fotó

- László Cecília - festmény

- Kiss Marianna - fotó

- Adolfo Arranz - akvarell sketchek (1, 2)

- Kisbenedek Attila - fotó

- Takács Zsolt - fotó

- Imrik Zsófia - festmények (1, 2)

- Kádár József - fotók

- Fülöp Ágnes - fotók (1, 2, 3)

- Imre Levente - fotók (1, 2, 3, 4, 5)

- Bodrozsán László - képek (1, 2, 3)

- Czintos Ödön - fotók (1, 2)

- Vörös Nándor - fotók (1, 2, 3)

- Pataki Gyula - fotók (1, 2)

- Dukai K. Szilvia és András - festmények (1, 2, 3, 4, 5, 6)

- Móricz Simon - fotó

- Darnai Katalin - fotó

- Bácsi Róbert - fotó

- Martinkó Márk - fotó

- Tatai Judit - fotó

- Biborné Veres Dorottya - "Japán leányzók" szett (plakát+képeslapok)

- Adamik Miklós - fotó

- Albert Péter - fotók (1, 2)

- Baranyi Norbert - fotók (1, 2, 3)

- Bocsó László - fotó

- Budai József - fotó

- Fehér Miklós - fotó

- Füleki László - fotó

- Gyimesi Attila - fotó

- Gyurka Zoltán - fotó

- Jaros Gábor - fotó

- Kalácsi René - fotó

- Kovács Tamás - fotók (1, 2, 3, 4)

- Mádi József - fotók (1, 2, 3)

- Mihályi Gábor - fotók (1, 2, 3, 4)

- Nyilas Réka - fotó

- Rudas Tamás - fotó

- Sebestyén Péter - fotó (1, 2)

- Székely Csaba - fotók (1, 2, 3, 4)

- Zazrivecz Adrienn - fotó

- Kovács Viktor - fotók (1, 2)

- Mészáros Viktor - fotó

- Dr. Patrus Sándor - fotók

- Madarász Krisztina - festmény

- Csonka Pál - objekt

- Kormányos Ildikó Csilla - festmény

- Gajdos László - fotó

- Czitros Noémi - festmény

A lista még korántsem teljes, folyamatosan érkeznek a megkeresések, a listát naponta többször frissítjük!

 

Azert hoztuk létre az oldalt, hogy segíthessünk.

süti beállítások módosítása